Sverige och Danmark

 

Söndagen den 1 juni 2003 inledde vi vår resa söderut från hemmahamnen Ingarö Varv med att för motor tuffa norrut - till Lidingö. Vi var långt i från klara med alla förberedelser, så dag två efter avresan gick åt till att byta bränslepump och att polera alla ytor ovanför relingen.

Men sedan, efter en slitsam dag, gav vi oss verkligen iväg.

 

Ringsön utanför Oxelösund

 

Vi hann med att tillbringa tid med familj i både Västervik och Kalmar, och med goda vänner i Bergkvara, Ystad och Helsingör innan vi tog oss an Kattegatt och seglade mot Limfjorden, eller Klisterkanalen som den kallas i Danmark. Den var väl ingen större skönhetsupplevelse, framför allt inte som dimman låg rätt tät och regnet öste ner mest hela tiden. Men det gick snabbt att ta sig igenom, på två dagar var vi framme vid Thyborön där vi skulle invänta rätt väder för att segla över Nordsjön till Inverness i Skottland. Vi hann få båten sandblästrad i kuling efter kuling, men så efter fyra dagar, den 8 juli, infann sig ett vackert högtryck och vi gav oss iväg mot Skottland i tidigt gryningsljus.

 

Tjocka släkten på väg från Kalmar till Degerhamn

 

 

Seglingen söderut längs ostkusten gick i de trasiga delarnas tecken, navigationsinstrument som inte ville fungera, storsegelsvirvel som gick av vid första segelsättningen m m. När vi efter en vecka insåg att vi redan låg minst två veckor efter tidsplanen, övergav vi densamma och bestämde oss för att ta det som det kom utan hets och dåliga samveten.

 

 

 

Ven i bakgrunden, ben i förgrunden

 

Hos Mikke och Bent på farmen i Anisse på Nordsjälland

Thyborön i väntan på överseglingsväder