Norra och östra Irland

 

 

Den 25 augusti satte vi kurs mot Irland. Havet låg blankt som en spegel och av elak atlantdyning syntes inte ett spår. Vi hade en lugn och skön dag till sjöss och 62 NM och 9,5 timmar senare angjorde vi Carrickfergus Marina utanför Belfast. Vi stannade dock inte mer än en dag, det var inte så mysigt och vi ville längre söderut innan vi var tvungna att vända åter mot vår vinterhamn. Vi låg ett par dagar på boj vid Audleys Point i Strangford Loch, en vacker plats med grönskande ängar och en medeltidsborg som tronade över viken. Vädret var jätteskönt och vi passade på att ägna oss åt lite välbehövlig båtvård.

 

Utsikt från den normandiska borgen vid Audleys Point

 

Monument över den stora missväxten i mitten 1800-talet

 

 

Nästa anhalt skulle bli Dun Loughaire utanför Dublin, men först var naturligtvis Irländska sjön tvungen att presentera sig. Från stiltje till hård blåst på nolltid. Vågorna blev snabbt höga och korta, typiska för grunda sund, och det var skönt att ha dem i ryggen. Det gick inte att använda autopiloten, den hann inte med i svängarna så det blev ett par jobbiga överhalningar innan Ingemar tog över kommandot. Men till slut spottades vi in innanför marinans skyddande pirarmar och kunde lägga till i den nu rätt hårda vinden. Dagen därpå åkte vi tåg in till Dublin och turistade lite. Trevlig stad, men med lite för hög informationstäthet för oss båtmuppar.  

På kvällen fick vi besök i vår båt av Erik och Berit, ett danskt långseglarpar från båten S/Y Octopus. De tipsade oss om sin kommande vinterhamn i Waterford på sydöstra Irland, som skulle vara billig, säker och trevlig. Vi hade ju redan bokat vår vinterhamn men eftersom vi ändå skulle söderut passade vi på att ta oss en titt. Och det blev en titt som varade i nästan åtta månader! Waterford som är en hyfsat stor stad, 44 000 inv, ligger beläget 14 NM upp i River Suir. Marinan består av en lång pontonbrygga mitt inne i stan och priset var definitivt rätt, ca 400 kr/månad.  Vi ringde och avbokade Holy Loch, förtöjde båten och drog den 15 september hem till Stockholm för en månads ”semester”.

Marinan i Waterford